Volontiranje

Preko dvadeset godina Bolnica Bistra surađuje s Međunarodnom zakladom ‘Vrt plavih ruža’ sa sjedištem u Italiji. Suradnja sa Zakladom iznjedrila je potrebu za stalnom prisutnošću volontera u bolnici u Bistri. S tim u vidu osnovana je i Hrvatska udruga ‘Vrt plavih ruža’ koja je usmjerena pomoganju i podržavanju volonterskih aktivnosti, kako talijanskih, tako i hrvatskih volontera.

Udruga je rad volontera u Bolnici osmislila kroz provođenje Trajnog kampa koji se provodi kontinuirano tijekom cijele godine. Volonteri Udruge i Zaklade smješteni su u Kući plavih ruža, koju je talijanska Zaklada uredila i opremila za boravak volontera tijekom volontiranja u Bolnici. Hrvatska Udruga kuću koristi kao svoje sjedište te brine o režijskim troškovima, te unutarnjem i vanjskom održavanju te opremanju i uređenju kuće.

Volonteri svakodnevno pomažu pacijentima u Bolnici te sudjeluju u poticanju svih razvojnih područja djeteta (motorika, kognitivno područje, autonomija, emocionalno-komunikacijsko područje, osjetila i znanja), prema individualiziranim programima za svako dijete i prema uputama djelatnika iz odjela rehabilitacije (logoped, edukacijski rehabilitator, fizioterapeut). Sudjeluju i u ljetovanju pacijenata na moru te na povremenim izletima. Na taj se način nastoji omogućiti svakodnevna pomoć pacijentima u Bolnici tijekom cijele godine.

Kako bi se dolazak volontera osigurao kontinuirano tijekom cijele godine, u kolovozu svake godine, u trajanju od osam dana, održava se Volonterski ljetni kamp (Tendopoli) u perivoju Bolnice, koji okuplja oko 200 volontera iz Italije i Hrvatske.

Ukoliko nije moguće osigurati boravak volontera u Bolnici održavamo Zoom susrete s grupama volontera. Smatramo da je od izuzetne važnosti održati kontinuitet provođenja volonterskog rada u Bolnici, jer se na taj način pacijentima Bolnice osiguravaju redoviti susreti s nezdravstvenim osobljem, održavaju se prijateljstva i osigurava socijalna uključenost.

Postani i ti član Udruge ‘Vrt plavih ruža’

Pristupnica za članstvo u Udruzi ‘Vrt plavih ruža’

Članarina u Udruzi iznosi 50,00 kn godišnje.