Projekt ‘Za veseliju Bistru’

Vrijeme pandemije ostavilo je mnoge posljedice, nekih smo svjesni, a nekih još nismo. Poznato je kako je naša bolnica bila kolijevka volontiranja u Republici Hrvatskoj te kako smo godišnje ostvarivali preko 20.000 volonterskih sati. Rado se sjećamo svih grupnih i pojedinačnih volonterskih dolazaka, predavanja i druženja s talijanskim i hrvatskim volonterima.

Takva je grupa i volonterski klub zagrebačke XV. gimnazije, koja nas je posjećivala dva puta na tjednoj razini tokom cijele školske godine te se družila i uveseljavala našu djecu.

O ovom volonterskom projektu smo izvještavali samo povremeno, iako su njihove volonterske aktivnosti u mnogome nadmašile same posjete bolnici. Tako su se, primjerice, u aktivnosti svoje djece, često uljučivali i njihovi roditelji uz pomoć i podršku profesora same XV. gimnazije. Spomenimo ovdje samo roditeljsku pomoć u transportu volontera do bolnice, donaciji kombija i kamiona kojima bi učenici uručivali bolnici prigodne donacije, roditelje koji su sa svojim poslodavcima organizirali dostavu svježeg voća i povrća u bolnicu itd…

Jedan od 300tinjak učenika koji su volontirali u bolnici je i Marko Knez. Kako grupni posjeti bolnici još nisu omogućeni radi epidemioloških mjera, Marko je s grupom volontera XV. gimnazije osmislio projekt naziva ‘ZA VESELIJU BISTRU’. Projektu su se odazvale tvrtke Badel 1862 d.d., Meteor grupa – Labud d.o.o., Vinoplod-vinarija d.d., Real grupa d.o.o., Vetropack straža d.d., Konzum Plus d.o.o., Atlantic Grupa d.d., Jamnica Plus d.o.o., Labud d.o.o., Zvečevo d.d. i Podravka d.d.

Marko, koji se rado sjeća Bistre i njezinih malih stanovnika, nedavno nas je posjetio s ocem, uručivši bolnici donaciju higijenskih i prehrambenih proizvoda. U razgovoru s ravnateljem bolnice dr. Renatom Mittermayerom najavljen je nastavak akcije Za veseliju Bistru i želja još nekih hrvatskih tvrtki da ovu akciju podrže i pomognu.