Zajedno prema zdravlju

PLIVA donirala 200.000 kuna udrugama koje brinu o pacijentima

Biti pacijent nikada nije ugodno iskustvo. Osim zabrinutosti i same bolesti, ovo iskustvo može biti teško, jer uključuje ograničene mogućnosti planiranja, gubitak kontrole i neovisnosti, pa čak i dostojanstva. Pacijenti često ovise o drugima koji za njih nesebično skrbe i pružaju im podršku u trenutcima kada im je to najpotrebnije. Najčešće se radi upravo o pojedincima iz njihove obitelji i bližeg okruženja koji nisu posebno educirani i pripremljeni, ali su spremni svoj život prilagoditi potrebama pacijenta. Stoga je povodom obilježavanja 100 godina uspješnog farmaceutskog poslovanja, PLIVA, ponosna članica Teve, najveće svjetske generičke kompanije koja ove godine slavi svoj 120. rođendan, organizirala natječaj za dodjelu financijske potpore udrugama i institucijama koje razvijaju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje i tako pružaju podršku liječenju.

Zdravstvena skrb treba biti sveobuhvatna, a  iskustvo pacijenta treba uključivati empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje. Kako bi podržali ovakav pristup, Pliva je odlučila organizirati nagradni natječaj Zajedno prema zdravlju s ciljem prepoznavanja inicijativa koje poboljšavaju iskustvo pacijenata, tako što naglasak stavljaju upravo na te kvalitete –  empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje. Sudionici natječaja Zajedno prema zdravlju oni su koji kroz svoje aktivnosti doprinose pružanju bolje skrbi i podrške pacijentima i njihovim obiteljima. Na natječaj je prijavljeno 34 projekta, a nakon sužavanja izbora od strane stručnjaka PLIVINI zaposlenici su svojim glasovima odabrali njih 4 kao najbolje, a to su: udruga Krijesnica koja pruža podršku i pomoć djeci suočenoj s malignim bolestima i njihovim obiteljima, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME te Udruga La Verna koja se bavi palijativnom skrbi. U PLIVINOM Istraživačkom institutu održana je simbolična dodjela nagrada na kojoj su se okupili pobjednici ovog natječaja. Svakoj od udruga dodijeljena je novčana donacija od 50.000 HRK za potrebe provedbe prijavljenih projekata.

Predsjednik uprave PLIVE ovom je prilikom kratko izjavio: „Briga i posvećenost pacijentima oduvijek su u fokusu PLIVINOG djelovanja te se kroz sve što radimo trudimo biti pouzdan partner zajednice u kojoj poslujemo. Drago nam je što i na ovaj način možemo odati priznanje posebnim naporima onih s kojima zajednički radimo kako bismo pomogli pacijentima. Čestitamo svim pobjednicima te smo uvjereni kako će i u budućnosti nastaviti pisati pozitivne priče, koje naše društvo čini ljepšim mjesto za sve nas.“

Dobivenim sredstvima naša će bolnica nabaviti pomagala za vibroakustičnu terapiju pacijenata. Vibracijsko akustična terapija je proces slušanja zvučnih vibracija kroz tijelo što se postiže kroz posebno konstruirane uređaje. Razvoj vibracijsko akustične terapije uključuje stručnjake različitih profesionalnih usmjerenja, muzikoterapeute, psihologe, fizijatre, fizioterapeute, radne terapeute, logopede i medicinsko osoblje. Teorijska osnova potječe na izvorima muzikoterapije, neurologije i akustike.