Terapijski pas Beni u Bistri

U studenom ove godine naša je Bolnica obogaćena za još jedan novi pristup u radu s pacijentima – rad uz terapijskog psa. Nakon perioda priprema i organizacije, a u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, u Bolnicu je došao terapijski pas Beni.

Naši su pacijenti u bolnici na višegodišnjem, ponekad i cjeloživotnom liječenju. Terapijski pas, svojim prijateljskim raspoloženjem, stvara ozračje veselja, nudi bezuvjetno prihvaćanje, smanjuje osjećaj usamljenosti, izaziva smijeh, zabavu, zadovoljstvo i osjećaj sigurnosti. Pas prihvaća ograničeni vokabular, usporen govor, pa i osobu koja ne govori. Reagira na dodir, gestu, osmijeh, pogled – micanjem ušiju ili mahanjem repom. Prisutnost psa pojačava komunikaciju, a to utječe na pozitivnu socijalnu interakciju, izazivaju se spontani pokreti i radnje koje se često tijekom terapijskih i rehabilitacijskih postupaka ne uspijevaju potaknuti. U mnogim situacijama pas preuzima ulogu motivatora koja se može iskoristiti na brojne načine u terapijskoj intervenciji i podučavanju, a u kronično oboljele djece važnu ulogu ima pri poticanju na igru, komunikaciju, fizičku aktivnost što posljedično dovodi do emocionalne dobrobiti.

Uključivanjem terapijskog psa u rad s djecom, postiže se interakcija između djeteta i treniranog terapijskog psa, uz vodstvo terapeuta. Kao živo biće s osjećajima i reakcijama na određene situacije koje dijeli s djetetom, pas predstavlja aktivnog sudionika u procesu rada, te na taj način i terapeut i pas zajednički sudjeluju u kreiranju djetetovih pozitivnih reakcija.
Terapija s psom nije čudotvorni lijek, niti isključiva zamjena za druge oblike terapije. Vrlo je prilagodljiva različitim vrstama terapijskih pristupa, jer djeca tijekom nje istodobno uživaju i uče.
Uz svoju voditeljicu, psihologinju Rutu, i trenera Damira, terapijski pas Beni već je prilikom prvog susreta osvojio srca djece i osoblja. Veselimo se svakom novom četvrtku, jer to je dan kada je Beni s nama.