Povratak djece u Bolnicu Bistra

Radi potresa, koji je koncem protekle godine pogodio grad Petrinju i okolna mjesta, dio naše bolnice također je pretrpio znatna oštećenja te je, pregledom statičara, označen kao privremeno neupotrebljiv, slijedom čega je dio pacijenata i osoblja preseljen u Naftalan, specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić Gradu.

Bolnica Bistra je nakon toga pokrenula aktivnosti izrade elaborata hitnih mjera privremene sanacije objekta u obliku podupornih stupova i poduporne skele, čime je statički ojačana konstrukcija dvorca. Nakon postavljanja poduporne skele, statičari su ponovno obišli objekt te su mišljenja kako je skela izvedena sukladno pravilima struke i prema skicama iz elaborata hitnih mjera sanacije, slijedom čega smo dobili zelenu oznaku, ali uz obvezu detaljnog pregleda građevine.

Međutim, uz sigurnost, važna je i primjerenost i dostojan smještaj za stotinjak najteže bolesne djece u Republici Hrvatskoj, a mišljenja smo kako dvorac Oršić iz XVIII. stoljeća više ne udovoljava tim standardima.

Dana 25. veljače 2021. godine četrdesetak preseljene djece se ipak vratio u Bolnicu Bistra koju većina njih doživljava kao svoj dom. U preseljenju su sudjelovala dobrovoljna vatrogasna društva iz Ivanca, Bistre i Lijevog Dubrovčaka te im ovim putem zahvaljujemo.